تعریف عزت نفس : منظور از احساس ارزشمندی نحوه نگرش و قضاوت شما درباره خودتان است . که چه مقدار خود را در این دنیا ارزشمند می بینید؟
عزت نفس اولیه ما در کودکی شکل می گیرد و روی احساس و نگرش ما از خودمان تاثیر بسزایی در آینده دارد .
یکی از موثرترین موضوعاتی که در کودکی عزت نفس ما را شکل می دهد و یا تخریب می کند نحوی برخورد و تربیت والدین نسبت به فرزند خویش است . که در اینجا به پنج مورد از رفتار والدین می پردازیم که باعث به وجود اومدن (منتقد درونی ) یا همان تخریب کننده عزت نفس می شوند .
1 . به سلقیه برچسب ملزومات اخلاقی زده شود
گاهی والدین به نیازها ، خواسته ها ، سلیقه ها ، قضاوت های فرزند خود برچسب ملزومات اخلاقی می زنند و آنها را به اشتباه توبیخ می کنند . مثلا در خانواده ای پدر میخواهد خانه ساکت باشد و کودک شروع به سر و صدا می کند . والدین به شدت او را توبیخ می کنند و همچنین می گویند: کار اوبسیار زشت و ناپسند و حتی گناه است درحالیکه این سکوت فقط سلیقه پدر بوده و نه یک لزوم اخلاقی در بعضی از والدین هم به مدل مو ، ورزش مورد علاقه فرزندشانم هم برچسب بی اخلاقی بودن میزنند
2. سهل انگاری والدین در جدا کردن رفتار از هویت
تو چقدر بچه بدی هستی ، چقدر خنگی ، بی عرضه ای ، شاید این کلمات را در خانواده ها شنیده باشید این کلمات میتواند آسیب بسیار زیادی به کودک بزند چون کودک فقط بازی کرده بود و حالا چون گلدان شکسته دلیل بر این نمی شود کودک بدی باشد و یا اینکه ریاضی اش ضعیف است و نیاز به تمرین بیشتری دارد ،دلیل بر این نمی شود که کودک خنگ باشد .
3 . عدم ثبات حرکات منع کننده
روزی که والدین حالشان بد است اگر کودک یک عملی که در روز های دیگر عادی است ( مثل بهم ریختگی اسباب بازی هایش ) انجام دهد توبیخ می شود . این عمل باعث سر درگمی کودک میشود که آخر چه کاری را میتواند انجام دهد و چه کاری را نمی تواند .
- فراوانی حرکات منع کننده
به گلدان دست نزن ، به میز دست نزن ، جیغ نزن ، داخل خونه بدوبدو نکن ، اسباب بازی هایت را نریز ، خوب دقیقا کودک چیکار کند ؟ اینکه یک کودک را از عالم و آدم توبیخ کنیم قطعا باعث می شود که ترس و اضطراب وجودش را بگیرد، که الان اگر هرکاری انجام دهد امکان دارد توبیخ و دعوا شود.
5 . فراوانی حرکات منع کننده همراه با عصبا نیت و طرد
حالا اگر حرکات منع کننده که ذاتا ترسناک ودردناک است ، برای کودک به صورت زیاد و با عصبانیت باشید باعث خورد شدن باورهای فرزند نسبت به خودش میشود که مگر من چه کار کرده ام که والدین دائما عصبانی هستند و منرا توبیخ و دعوا میکنند .